Sähkötupakkaan liittyvät uutiset
Sähkötupakka

SähkötupakkaSähkötupakka on vaihtoehto, jonka avulla voit pitää kaikki tupakoinnin hyvät puolet mutta päästä eroon kaikista tupakoinnin haitoista. Sähkötupakka muistuttaa ulkonäöltään täysin oikeaa tupakkaa, ja sen käyttäminen muistuttaa valitsemastasi tuotteesta riippuen tupakan, piipun tai sikarin polttoa, mutta täysin ilman tavallisen tupakan tuhansia terveydelle hengenvaarallisia yhdisteitä.

Suomessa sähkötupakan huimia etuja kansanterveydelle ei ole vielä huomattu ja sähkötupakan nikotiinia sisältävien ampullien myymiseen ei ole vielä myönnetty Suomessa kenellekään lupaa. Netistä on kuitenkin täysin laillista tilata sähkötupakoita ja nikotiinia sisältäviä nestepatruunoita ETA-alueen sisältä tietyin rajoituksin. Suuri osa tilaa kuitenkin myös nikotiinia sisältäviä sähkötupakan nesteitä ulkomailta myös ETA-alueen ulkopuolelta ja tällainen kansalaistottelemattomuus on vain hyvä asia: sähkötupakka ja nikotiinia sisältävät nestepatruunat ovat auttaneet monia pääsemään eroon hengenvaarallisesta tupakoinnista, joten perusteet rajoituksille ovat järjenvastaisia.

HUOM: 1.1.2012 voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen sähkötupakan ja nikotiinia sisältävien nestepatruunoiden tilaaminen omaan käyttöön ulkomaisista ETA-alueella sijaitsevista nettikaupoista on edelleen täysin laillista ja sallittua. Lakimuutos koski ainoastaan tupakan esillepanoa ja markkinointia Suomessa, mikä vaikuttaa myös sähkötupakan myymiseen suomalaisissa nettikaupoissa siten, että tuotekuvien ja hintojen näyttäminen on kiellettyä. Ulkomailla sijaitsevia nettikauppoja tämä ei tietenkään koske.

Parhaat nettikaupat sähkötupakan tilaamiseen

 

1. GreenSmoke – huippulaadukas aloituspakkaus sekä nikotiinipatruunat laillisesti Suomeen

GreenSmokeGreenSmoke.co.uk on eräs laadukkaimmista ja suosituimmista sähkötupakkaa myyvistä nettikaupoista. GreenSmoke.co.uk sijaitsee Iso-Britanniassa, joka taas kuuluu ETA-alueeseen, minkä ansiosta voit tilata täältä nikotiinia sisältäviä patruunoita Suomeen täysin laillisesti.

Kaupasta löydät todennäköisesti markkinoiden laadukkaimman aloituspakkauksen, jonka ostamalla ei tarvitse harmitella huonoa valintaa ja hankkia uutta sähkötupakkaa toimimattoman tilalle, vaan voit tuprutella laadukkaalla laitteella jopa vuosia. GreenSmoke.co.uk:n sähkötupakan höyryt ovat myös todella hyvänmakuisia ja valikoimaa riittää. Suosittelemme.

 

Käytä alennuskoodia disc5-26487 niin saat 5% alennuksen tilauksestasi, tai koodia disc10-26487 saadaksesi 10% alennuksen tilauksestasi joka on vähintään $100 arvoinen.
Sähkötupakka.net arvio: GreenSmoke: 5 tähteä.

Siirry kauppaan >>

2. E-Lites – Sähkötupakkaa myös sikarin näköisenä

E-LitesE-Lites on laadukkaita tuotteita myyvä sähkötupakkakauppa, jonka valikoimaan kuuluu tavallisen sähkötupakan lisäksi myös sähkösikari, joka on toimintaperiaatteeltaan siis normaali sähkötupakka, mutta ulkonäkö muistuttaa sikaria.

E-Lites -nettikaupan myymään sähkötupakkaan saa halutessaan mukaan tavallista tupakkakoteloa muistuttavan säilytyskotelon. Makuvalikoima ja höyryn laatu on kohtuullisen hyvä, vaikka ei aivan GreenSmoken tasoa.

E-Lites on GreenSmoken jälkeen eräs suositeltavimmista sähkötupakkaa myyvistä nettikaupoista, joka Iso-Britanniassa sijaitsevana kauppana toimittaa myös nikotiinipatruunat Suomeen.

Alennuskoodilla ELITESAFF10 saat 10% alennuksen ostoksestasi

Siirry kauppaan >>

3. Nucig – Suosittu sähkötupakkakauppa hyvällä valikoimalla

NucigNucig on Iso-Britanniassa sijaitseva laadukas nettikauppa, jonka hyviin puoliin kuuluu monipuolinen valikoima ja lähes yhtä laadukkaat tuotteet kuin GreenSmokella. Tämä brändi on toiminut markkinoilla pitkään, joten sillä on suuri tyytyväinen käyttäjäkunta.

NUCIG tarjoaa täyden valikoiman sähkötupakkatuotteita niin patruunamalleina (USB-pakkaus, Advanced Pro 4) sekä myös nikotiininesteillä toimivan mallin (Ultimate). Sen lisäksi erikoisuuksiin Nucig:in valikoimassa kuuluvat esimerkiksi kertakäyttöiset sähkösikarit, erilaiset sähkötupakoiden värit ja tavallista tupakka-askia muistuttavat säilytysboksit. NuCigilta voi tilata myös nikotiinia sisältäviä nestepatruunoita, jotka lähetetään ETA-alueen sisältä Suomeen. Nucigilla tarjolla nikotiinipatruunoiden lisäksi myös erittäin laaja valikoima laadukkaita e-nesteitä eri nikotiinivahvuuksilla.

 

Siirry kauppaan >>

4. eCigaretteDirect.co.uk

eCigaretteDirectKolmas Iso-Britanniassa toimiva sähkötupakan nettikauppa on eCigaretteDirect.co.uk, joka ei valikoimaltaan ja tuotteiden laadultaan ole aivan kahden edellä mainitun tasoa, mutta hinnat joissain tuotteissa ovat sitten vastaavasti aavistuksen halvempia. Toimiva ja luotettava sähkötupakkakauppa kuitenkin.

 

Siirry kauppaan >>

Usein kysyttyjä kysymyksiä sähkötupakasta

Sähkötupakka on vielä suhteellisen uusi ilmiö Suomessa, joten sen käyttöön liittyy vielä paljon epäselvyyksiä. Seuraavassa on esitelty kymmenen yleistä kysymystä vastauksineen sähkötupakkaan liittyen.

1. Onko sähkötupakka tupakkatuote?

Vastaus: Sähkötupakka ei ole tupakkatuote, koska se ei sisällä tupakkaa lainkaan. Käyttäjä voi itse valita millaista liuosta sähkötupakassa käyttää. Liuos voi siis sisältää nikotiinia tai olla sisältämättä sitä, ja tarjolla on myös runsaasti eri makuja, joten perinteistä tunkkaista tupakansavua ei tarvitse enää sisäänsä hengittää.

2. Onko sähkötupakka vaarallinen terveydelle?

Vastaus: Sähkötupakka on huomattavasti vaarattomampi terveydelle kuin tavallinen tupakka, jonka savu sisältää valtavan määrän erilaisia myrkkyjä. Sähkötupakkaa käyttäessä et myöskään altista muita ihmisiä passiivisen tupakoinnin haitoille. Sähkötupakassa voit käyttää nikotiinittomia ampulleja, jolloin voit välttää myös nikotiinin aiheuttaman riippuvuuden.

3. Voiko sähkötupakka sytyttää tulipalon?

Vastaus: Sähkötupakka ei varsinaisesti pala ollenkaan, vaan siinä käytetyn ampullin sisältämät ainesosat höyrystetään sähkön avulla, joten sähkötupakka on tässäkin mielessä tavallista tupakkaa turvallisempi vaihtoehto.

4. Roskaako sähkötupakka luontoa?

Vastaus: Sähkötupakasta ei jää yhtä paljon roskaa luontoon kuin tavallisesta tupakasta, sillä yhden ampullin käyttöikä on melko suuri ja ampulleita tuskin kukaan heittää maahan kuten tupakantumpeille helposti tehdään.

5. Värjääkö sähkötupakka hampaat?

Vastaus: Sähkötupakasta syntyvä höyry ei aiheuta värjääntymistä hampaille, eikä myöskään pahanhajuista hengitystä.

6. Missä sähkötupakkaa voi käyttää?

Vastaus: Sähkötupakkaa voi käyttää missä tahansa, koska siitä syntyvä höyry ei aiheuta vaaraa muille. Voit siis käyttää sähkötupakkaa myös paikoissa, joissa tupakointi on kielletty.

7. Miten sähkötupakkaa käytetään?

Vastaus: Sähkötupakkaa käytetään kuten tavallistakin tupakkaa sytytystä lukuun ottamatta.

8. Miksi lopettaisin tupakoinnin sähkötupakan avulla?

Vastaus: Sähkötupakka on ainoa tapa lopettaa tupakointi, jossa itse tapaa ei tarvitse lopettaa. Voit siis nautiskella edelleen tupakoinnin tunteesta saamatta kuitenkaan nikotiinia tai muita haitallisia yhdisteitä elimistöösi (mikäli käytät nikotiinittomia ampulleja).

9. Onko sähkötupakka kallis?

Vastaus: Sähkötupakan käyttäminen on todella paljon halvempaa kuin tupakointi, vaikka sähkötupakan ostaminen maksaakin jonkin verran. Ampullit ovat pitkäkestoisia ja edullisia, joten vaihtamalla sähkötupakkaan säästät selvää rahaa.

10. Herättääkö sähkötupakan käyttö huomiota?

Vastaus: Sähkötupakka ja sen käyttäminen näyttää täysin samalta kuin tavallisen tupakan polttaminen. Sähkötupakan ”tulipäässä” on usein punainen valo, joka palaa kun sähkötupakkaa imee, aivan kuin kyseessä olisi tavallisen tupakan tulipää. Sähkötupakkaa käyttäessä myös tulee höyryä, joka muistuttaa tupakansavua. Sähkötupakka on siis tupakka ilman tupakan haittapuolia ja jopa ilman nikotiinia jos niin haluat.

Lisää sähkötupakasta

Sähkötupakka (electronic cigarette) on normaalia tupakkaa jäljittelevä sähköllä toimiva laite, joka koostuu useimmiten akusta, atomizerista (atomisoijasta) ja cartridgestä (nestepatruuna). E-savuke höyrystää e-nestettä atomisoijan avulla ja tuottaa näin savunkaltaista höyryä jota hengitetään sisään normaalin savukkeen tavoin. Höyryn hengittely tuottaa hyvin paljon tupakointia muistuttavan kokemuksen ja on näin viime vuosina saavuttanut suosion tupakoinnin lopettajien ja tupakasta ongelman itselleen saaneiden keskuudessa joita on runsaasti, vaikkakin tupakointi on vähentynyt viimeisten parin vuosikymmenen aikana.

Sähkötupakan nesteitä on useita eri makuja aina kahviaromeista hedelmiin ja tupakanmakua jäljitteleviin nesteisiin.

Jos nämä perustelut eivät vielä saaneet sinua vakuuttuneeksi sähkötupakan eduista, niin lue lisää esimerkiksi artikkelista Tupakoinnin lopettaminen, jossa on selitetty tarkemmin kuinka sähkötupakka auttaa tupakoinnin lopettamisessa.

Seuraavassa videossa on englanniksi asiaa sähkötupakkailmiöstä USA:ssa kaikille kielitaitoisille:

Sähkötupakka.net on arvosteltu 9.7/10. 58 käyttäjien arvostelua.

read more
Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, riippumatta siitä mitä keinoa aiot käyttää. Tupakointi on hengenvaarallista tupakansavun sisältämien tuhansien myrkkyjen takia. Tupakoinnin lopettaminen hyödyttää ainakin seuraavilla tavoilla:

– Terveys paranee huomattavasti ja esimerkiksi sydänkohtauksen, verisuonitautien tai keuhkosyövän riskit pienenevät dramaattisesti
– Säästät selvää rahaa lopettamalla tupakoinnin kokonaan, mutta myös sähkötupakkaan siirtyminen säästää pitkän pennin
– Haistat ja maistat elämän taas sellaisena kuin se nenäämme oikeasti tuoksuu – ei enää tuhkakupin makua suussa
– Ei enää yskimistä, kurkkukipua ja limaista kurkkua
– Vaatteet eivät haise enää tupakalle
– Kunto kohoaa, kun tupakansavun myrkyt eivät enää pilaa keuhkojasi

Suosituimmat keinot tupakoinnin lopettamiseen

Tupakoinnin lopettaminen on usein hankalaa ilman apukeinoja, koska nikotiini aiheuttaa melko vahvan riippuvuuden ja tupakointi on monille pitkäaikainen tapa ja rutiini.

Suosituimpia apukeinoja tupakoinnin lopettamiseen ovat nikotiinilaastarit ja -purkat, joista tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat Nicorette ja Nicotinell. Nikotiinilaastareiden ja -purukumien teho tupakoinnin lopettamisessa perustuu niiden sisältämään nikotiiniin, joka hillitsee vieroitusoireita.

Sähkötupakka ja tupakoinnin lopettaminen

Todella monet ovat päässeet tupakoinnista eroon siirtymällä sähkötupakkaan, joka mahdollistaa tupakoinnin hyvät puolet, kuten tupakkataukojen sosiaaliset tilanteet, savun imitoimisen höyryn muodossa ja tekemistä käsille. Sähkötupakkaa käyttäessä voit itse päättää käytätkö siinä ampulleja jotka sisältävät nikotiinia, vai täysin nikotiinittomia versioita. Molempien käyttö on kokemusten mukaan suuri apu tupakoinnin lopettamisessa.


read more
Käyttöohjeet

Sähkötupakka on monille tehokkain tapa lopettaa tupakointi. Kyseessä on kuitenkin melko uusi ilmiö ja monilla ei ole sen tarkempaa käsitystä siitä, miten sähkötupakka toimii. Tähän artikkeliin on koottu perusohjeita sähkötupakan käyttämistä varten.

Sähkötupakan rakenne

Sähkötupakassa on yleensä kolme osaa: akku, nestepatruuna (ampulli, säiliö) ja höyrystäjä.

Sähkötupakka ohje

1. Akku

Akku on sähkötupakan suurin osa ja sen tehtävänä on tuottaa energia jota tarvitaan nesteen höyrystämiseksi. Akunkesto vaihtelee melko paljon eri mallien välillä, mutta yleensä akun lataus kestää mallista ja käytöstä riippuen muutamista tunneista moniin päiviin. Akku ladataan siten, että irrotat akun muista osista ja kiinnität sen laturiin hieman kuin kännykän laittaisit lataukseen. Hyvänä vinkkinä voidaan mainita, että akkuja kannattaa hommata vähintään kaksi kappaletta, jotta voit käyttää sähkötupakkaa myös silloin kun yksi akku on latauksessa. Akusta löytyy LED-valo, jonka indikoi akun tyhjenemisestä ja latauksesta, sähkötupakan käynnistymisestä ja mahdollisesta ylikuumenemisesta. Useat mallit sisältävät myös ylikuumenemisen eston, jolloin sähkötupakka sammuu jos sitä imee liian pitkään ja hartaasti. Tällä estetään sähkötupakan rikkoutuminen.

2. Nestepatruuna (ampulli / säiliö)

Sähkötupakan toisessa päädyssä sijaitsee nestepatruuna joka toimii suukappaleena ja nestesäiliönä. Tämä vastaa siis sijainniltaan tupakan filtteriä. Sähkötupakan liuos on useimmiten propyleeniglykolipohjainen. Samaa ainetta käytetään laajasti esimerkiksi kosmetiikan valmistuksessa ja kyseessä on melko laajasti tutkittu ainesosa. Propyleeniglykolin käyttäminen höyrystettynä on vasta tutkimuksen alla oleva juttu, mutta alustavat tulokset ovat melko lupaavia ja mitään haittavaikutuksia ei ole vielä tullut ilmi. Liuoksen lisäksi nestepatruuna voi sisältää vettä, erilaisia makuaineita ja nikotiinia.

3. Höyrystäjä

Kolmas sähkötupakan osa on nimeltään höyrystäjä ja se sijaitsee akun ja nestepatruunan välissä. Nimensä mukaisesti höyrystäjä kuumentaa liuosta ja muuntaa sen höyryksi. Nestepatruunan neste siirtyy automaattisesti höyrystäjään ja kuumennus saadaan aikaiseksi joko imaisemalla tai painamalla nappia, laitteesta riippuen. Imaisemalla toimivat kuumennukset ovat hieman hienorakenteisempia ja koostuvat pienestä mikrofonista sekä ilmanpainesensorista ja laitetta ohjaavasta mikrosirusta. Imaisemalla toimivat mallit muistuttavat enemmän tupakkaa käyttötavaltaan, joten ne ovat melko suosittuja.

Sähkötupakan käyttäminen

Ensimmäistä kertaa sähkötupakkaan tutustuessasi kannattaa useimmiten tilata jokin suosittu aloituspaketti, joka sisältää laturin, useampia akkuja ja höyrystäjiä sekä muutaman nestepatruunan testaamista varten. Sähkötupakan mukana tulee aina käyttöohjeet, joita ei toistaiseksi ole juuri suomeksi saatavilla hölmöstä lainsäädännöstämme johtuen, mutta ei hätää, sähkötupakan käyttö on todella helppoa jopa ilman käyttöohjeita.

Sähkötupakan osat kiinnitetään toisiinsa kätevästi kierteiden avulla, eikä niiden tunnistamisen pitäisi olla kovin hankalaa. Suurin osa on luonnollisesti akku. Akun lataaminen tapahtuu siten, että ruuvaat sen laturiin kiinni, jonka taas asetat pistorasiaan. Akun päässä oleva LED-valo on latauksen aikana punainen ja muuttuu vihreäksi sen jälkeen kun lataus on valmis. Ladattuasi akun voit kiinnittää sen höyrystäjään ja nestepatruunaan. Höyrystäjä on yleensä laitteen pienin osa ja metallia, kun taas nestepatruuna on useimmiten muovista valmistettu.

Nestepatruunat ovat siis nimensä mukaisesti täynnä nestettä. Nestepatruunasta tulee poistaa suojapussi ja kuminen korkki, minkä jälkeen nestepatruuna tulee asettaa höyrystäjään siten, että höyrystäjään tulee se pää, josta korkki poistettiin. Asennettuasi nestepatruunan paikoilleen voit odotella hetken jotta neste lähtee imeytymään höyrystäjään. Tämän jälkeen sähkötupakka on käyttövalmis.

Automaattinen ja manuaalinen sähkötupakka

Kuten aiemmin mainittiin, sähkötupakasta on olemassa sekä automaattisia että manuaalisia versioita. Jos näet sähkötupakassasi napin, on kyseessä manuaalinen malli, ja jos nappia ei ole näkyvillä, on kyseessä automaattimalli.

Automaattimallin höyrystys käynnistyy automaattisesti imemällä tupakkaa, kun taas manuaalimallissa tulee painaa nappia aina kun haluat käynnistää höyrystymisen. Hauskana yksityiskohtana sähkötupakan ”tulipää” eli ledi palaa yleensä punaisena kun laitetta imee, muistuttaen näin tavallista tupakkaa.
Sähkötupakkaa voi käyttää niin kauan kuin akussa riittää virtaa tai nestepatruunassa nestettä. Nestepatruunoita voi ostaa joko valmiiksi täytettyinä tai ostamalla pullotettuja täyttönesteitä, joita käytetän siten, että niistä kaadetaan nestepatruunaan uutta nestettä tippa kerrallaan niin kauan, että nestepatruuna ei enää kykene imemään lisää nestettä.

Pullotettujen täyttönesteiden käyttö on suositeltava vaihtoehto, koska ne tulevat pidemmässä käytössä selvästi valmiiksi täytettyjä nestepatruunoita halvemmiksi.

Sähkötupakan hinta

Tupakointi on nykyisin todella kallis harrastus, joten on perusteltua kysyä, tulisiko sähkötupakka halvemmaksi kuin tavallinen tupakointi. Hyvä uutinen lompakollesi on, että sähkötupakka todellakin on huomattavasti halvempi käytössä kuin tavallinen tupakka. Sähkötupakoita on saatavilla todella monesta hintaluokasta ja aivan halvimmat mallit ovat useimmiten myös melko heikkolaatuisia, mutta laadukkaammankin sähkötupakan hankkiminen ja käyttö tulee niin selvästi halvemmaksi kuin tavallinen tupakointi, että laatuun kannattaa tässä tapauksessa panostaa.

Useimmiten aloituspaketit maksavat muutaman kymmenen euroa, sisältäen esimerkiksi pari kokonaista sähkötupakkaa. Oikein käytettynä sähkötupakka kestää hyvinkin useiden kuukausien ajan ja varaosat ovat melkoisen edullisia. Sähkötupakassa käytettävä neste maksaa n. 20 euroa per 30ml, josta riittää usein jopa kuukausiksi nestettä.

Karkean arvion mukaan sähkötupakan käyttö maksaa n. 1 euron per päivä, joten vaihtamalla tupakoinnin sähkötupakkaan voit säästää vuodessa uskomattoman suuria summia.


read more