Usein kysyttyä


Tälle sivulle on koottu vastauksia yleisimpiin kysymyksiin sähkötupakkaan, sopiviin nestepatruunoihin ja niiden käyttöön liittyen. Sähkötupakka on todella suosittu tupakoinnin korvike ja tupakoinnin lopettamisen apuväline monissa maissa, mutta Suomessa suurin osa ei vielä tiedä aiheesta kovin paljoa. Seuraavat kysymykset vastauksineen auttavat selvittämään, mistä sähkötupakassa on kyse.

1. Lasketaanko sähkötupakka tupakkatuotteeksi?

Vastaus: Koska sähkötupakka on sähköllä toimiva laite, joka ei sisällä tupakkakasvista valmistettua ainesta ollenkaan, ei kyseessä ole tupakkatuote. Käyttäjä voi itse valita monista eri vaihtoehdoista, millaista liuosta haluaa sähkötupakassa höyrystää. Näihin vaihtoehtoihin kuuluu esimerkiksi nikotiinia sisältäviä nesteitä, joiden avulla tavallinen tupakka on helppoa vaihtaa huomattavasti halvempaan sähkötupakkaan, sekä nikotiinittomia nesteitä monilla eri aromeilla, jotka taas auttavat pääsemään nikotiiniriippuvuudesta eroon ilman päivittäisistä tupakointihetkistä luopumista.

2. Onko sähkötupakan käyttö haitallista terveydelle?

Vastaus: Vaikka sähkötupakkaa ei ole vielä laajamittaisesti julistettu terveelliseksi vaihtoehdoksi tupakalle, niin maalaisjärjellä voidaan päätellä monia asioita. Tavallisen tupakan polttaminen on erittäin haitallista elimistölle, koska tupakan savu sisältää lukemattoman määrän ihmiselle myrkyllisiä aineita ja nikotiini aiheuttaa todella vahvan riippuvuuden. Tupakka todistetusti tappaa valtavan määrän ihmisiä vuosittain.

Sähkötupakkaa käyttämällä välttää suuren osan tavallisen tupakan aiheuttamista haitoista, koska sähkötupakka ei muodosta savua, vaan ainoastaan höyrystää laitteessa käytettyä nestettä (lue lisää sähkötupakan nestepatruunoissa käytetyistä nesteistä sivulla ”sähkötupakan nesteet”). Sähkötupakasta hyötyvät myös tupakoijan kanssaihmiset, koska sähkötupakan käyttö ei altista muita ihmisiä passiiviselle tupakoinnille ja sen haitoille.

3. Voiko sähkötupakka sytyttää tulipalon?

Vastaus: Sähkötupakalla et voi tulipaloa saada aikaiseksi, koska sähkötupakassa ei pala mikään, vaan sähkötupakassa käytetyn nestepatruunan nesteet höyrystetään kuumentamalla sähkön avulla. Sähkötupakkaa voit siis käyttää huoletta vaikkapa sängyssä makoillessa ilman huolta nukahtamisesta ja tulipalosta.

4. Roskaako sähkötupakan käyttäminen luontoa?

Vastaus: Sähkötupakan eräs hieno etu on se, ettei sen käytöstä jää kadulle rumia tupakantumppeja, vaan käyttö on nykyaikaisempaa ja sivistyneempää myös luonnon kannalta. Sähkötupakan nestepatruunoiden käyttöikä on pitkä ja niitä ei tule heiteltyä käytön jälkeen luontoon.

5. Värjäytyvätkö hampaat? Haiseeko hengitys?

Vastaus: Sähkötupakan höyry ei tupakansavusta poiketen värjää hampaita, joten keltaisia hampaita ei tarvitse tupakoinnin takia enää sietää. Myöskään tupakanpolton aiheuttama pahanhajuinen hengitys ei häiritse sähkötupakan käyttäjiä, vaan hengitys tuoksuu käytön jälkeen vaikkapa vaniljalta, jos päätät sen makuisia nesteitä sähkötupakassasi käyttää.

6. Voiko sähkötupakkaa käyttää missä tahansa?

Vastaus: Kyllä, sähkötupakkaa voit käyttää missä tahansa, koska sähkötupakan muodostama höyry ei aiheuta muille terveys- eikä hajuhaittoja. Ainoa syy miksi sähkötupakan käyttö voi herättää ihmetystä paikoissa, joissa tupakointi on normaalisti kiellettyä, on se että suurin osa tupakoitsijoista ei vielä sähkötupakan eduista tiedä.

7. Onko sähkötupakan käyttö helppoa?

Vastaus: Sähkötupakan käyttäminen on todella helppoa ja muistuttaa täysin tavallisen tupakan käyttämistä. Sähkötupakka voi olla joko automaattista mallia, jolloin höyrystäminen tapahtuu automaattisesti kun imet sähkötupakkaa, tai manuaalista mallia, jolloin käyttäjän tulee painaa sähkötupakasta löytyvää painiketta aina kun haluaa hengittää höyryä.

8. Onnistuuko tupakoinnin lopettaminen sähkötupakan avulla?

Vastaus: Sähkötupakan yksi suurimmista eduista tupakoinnin lopettamisen apuna on se, että voit jatkaa mukavaa tupakanpolttoa muistuttavaa tapaa ilman tupakan haittavaikutuksia. Voit siis esimerkiksi ensin siirtyä käyttämään sähkötupakkaa ja nikotiinia sisältäviä nestepatruunoita, jolloin voit pitää tupakkataukosi aivan kuten aiemminkin, mutta säästät paljon rahaa ja terveyttäsi. Monet ovat myös lopettaneet tupakoinnin ja päässeet nikotiinista eroon käyttämällä nikotiinittomia nestepatruunoita sähkötupakassaan, jolloin jäljelle jää pelkkä tapa.

9. Paljonko sähkötupakka ja sen käyttö maksaa?

Vastaus: Sähkötupakka tulee ajan mittaan todella paljon edullisemmaksi kuin tavallinen tupakointi. Sähkötupakan aloituspakkauksia, jotka sisältävät kaiken tarvittavan, myydään 15 eurosta 50 euron hintaan mallista ja ostopaikasta riippuen. Aina ei kannata ostaa kaikkein halvinta sähkötupakkaa, koska laadukkaampi laite on mukavampi käytössä ja todennäköisesti kestää pidempään.

Karkean arvion mukaan sähkötupakan käyttö maksaa n. 1 euron päivässä keskivertotupakoitsijan tupakointimäärillä, kun huomioon otetaan kaikki kulut. Aika harva tupakoitsija pääsee tuohon kustannukseen perinteistä tupakkaa polttamalla.

10. Erottaako sähkötupakan käytön tavallisesta tupakasta?

Vastaus: Sähkötupakka on suunniteltu siten, että se näyttää käytettäessä mahdollisimman paljon samalta kuin tavallisen tupakan polttaminenkin. Kun imet sähkötupakkaa, palaa sen ”tulipäässä” valo, muistuttaen tavallista tupakkaa. Sähkötupakan muodostama höyry taas näyttää käytössä samankaltaiselta kuin tavallisen tupakan muodostama savu, joten suurin osa ihmisistä ei huomaa mitään eroa sähkötupakan ja tavallisen tupakan käytössä. Tämä kannattaa muistaa ja ilmoittaa että käytät nimenomaan sähkötupakkaa, jos päätät käyttää sähkötupakkaa paikoissa jossa tavallisen tupakan polttaminen on ehdottomasti kiellettyä.