Sähkötupakan nesteet


Sähkötupakan nesteetSähkötupakan nesteitä, joita käytetään muodostamaan savunkaltaista höyryä, on saatavilla laajasti sekä pullotetussa muodossa uudelleentäyttöä varten isompina määrinä kerrallaan että valmiiksi täytettyinä kertakäyttöisinä nestepatruunoina. Pullotettua versiota kutsutaan englanniksi esimerkiksi nimillä ”e-liquid”, ”e-juice” ja ”nicotine solution”.

Sähkötupakan nesteiden sisältö vaihtelee, mutta yleensä neste koostuu pääosin propyleeniglykolista tai glyseriinistä, jota on jatkettu vedellä ja erilaisilla makuaineilla. Neste voi myös sisältää nikotiinia, jolloin sähkötupakalla voidaan korvata tavallinen tupakka ilman nikotiinin aiheuttamia vieroitusoireita.

Sähkötupakan nesteiden makuvaihtoehdot

Sähkötupakan nesteitä on saatavilla todella monenmakuisina vaihtoehtoina, joista jotkut maut on kehitetty muistuttamaan tavallista tupakkaa (esimerkiksi normaali tupakka tai mentholin makuinen tupakka). Muistuttavatpa jotkin maut jopa yksittäisiä tupakkabrändejä, kuten Marlboro tai Camel.

Toiset maut taas ovat hieman eksoottisempia tavallisen tupakan käyttäjille. Vaniljan, kahvin, colan tai mansikan makuisia tupakoita ei nimittäin kaupasta löydy, mutta sähkötupakan käyttäjille nämäkin erikoiset maut ovat saatavilla.

Sähkötupakka ja nikotiinia sisältävät nesteet

Nikotiinia sisältäviä sähkötupakan nesteitä on saatavilla eri vahvuuksina, jotta jokainen sähkötupakoitsija löytäisi juuri itselleen sopivan nesteen. Nikotiinipitoisuuksia ei ole sähkötupakassa standardoitu, joten eri valmistajilla on omat pitoisuutensa, jotka voidaan karkeasti jakaa seuraaviin luokkiin:

Matalanikotiinisiksi kutsutut nesteet sisältävät yleensä 6-8 mg/ml (milligrammaa nikotiinia per millilitra nestettä) nikotiinia
Keskivertomäärän nikotiinia sisältävät nesteet tarkoittavat yleensä 10-14 mg/ml nikotiinipitoisuutta
Korkeilla nikotiinipitoisuuksilla tarkoitetaan useimmiten 16-18 mg/ml pitoisuutta
Ekstrakorkea nikotiinipitoisuus tarkoittaa yleensä 24-36 mg/ml pitoisuuksia
Kunkin nikotiininesteen tai nestepatruunan pitoisuus on yleensä merkitty pakkaukseen ja useimmiten ”mg/ml” –pitoisuus on lyhennetty lyhyempään muotoon ”mg”.

Sähkötupakan nesteiden turvallisuus

Sähkötupakan nesteiden makuaineet ja nikotiini täytyy sekoittaa johonkin höyrystyvään aineeseen, jotta ne saataisiin kuljetettua höyryn mukana keuhkoihin. Yleisimmät sähkötupakassa tähän tarkoitukseen käytetyt nesteet ovat propyleeniglykoli, glyseriini ja polyetyleeniglykoli.

Nämä nesteet ovat todennäköisesti suurimmalle osalle melko vieraita, joten niiden turvallisuudesta ihmiselle halutaan usein aivan oikeutetusti lisää tietoa. Kaikki näistä aineista ovat olleet jo kymmeniä vuosia yleisessä käytössä lääketeollisuudessa; esimerkiksi astmainhalaattoreissa ja lääkehöyrystimissä, joten kyse on melko hyvin tutkituista ja turvallisiksi todetuista ainesosista. Yhdysvaltain ruokien ja lääkkeiden turvallisuutta valvova virasto FDA (Food and Drug Administration) on listannut propyleeniglykolin ”Generally Recognized as Safe” –listalle, eli suomeksi sanottuna turvallisiksi luokiteltuihin aineisiin.