Käyttöohjeet


Sähkötupakka on monille tehokkain tapa lopettaa tupakointi. Kyseessä on kuitenkin melko uusi ilmiö ja monilla ei ole sen tarkempaa käsitystä siitä, miten sähkötupakka toimii. Tähän artikkeliin on koottu perusohjeita sähkötupakan käyttämistä varten.

Sähkötupakan rakenne

Sähkötupakassa on yleensä kolme osaa: akku, nestepatruuna (ampulli, säiliö) ja höyrystäjä.

Sähkötupakka ohje

1. Akku

Akku on sähkötupakan suurin osa ja sen tehtävänä on tuottaa energia jota tarvitaan nesteen höyrystämiseksi. Akunkesto vaihtelee melko paljon eri mallien välillä, mutta yleensä akun lataus kestää mallista ja käytöstä riippuen muutamista tunneista moniin päiviin. Akku ladataan siten, että irrotat akun muista osista ja kiinnität sen laturiin hieman kuin kännykän laittaisit lataukseen. Hyvänä vinkkinä voidaan mainita, että akkuja kannattaa hommata vähintään kaksi kappaletta, jotta voit käyttää sähkötupakkaa myös silloin kun yksi akku on latauksessa. Akusta löytyy LED-valo, jonka indikoi akun tyhjenemisestä ja latauksesta, sähkötupakan käynnistymisestä ja mahdollisesta ylikuumenemisesta. Useat mallit sisältävät myös ylikuumenemisen eston, jolloin sähkötupakka sammuu jos sitä imee liian pitkään ja hartaasti. Tällä estetään sähkötupakan rikkoutuminen.

2. Nestepatruuna (ampulli / säiliö)

Sähkötupakan toisessa päädyssä sijaitsee nestepatruuna joka toimii suukappaleena ja nestesäiliönä. Tämä vastaa siis sijainniltaan tupakan filtteriä. Sähkötupakan liuos on useimmiten propyleeniglykolipohjainen. Samaa ainetta käytetään laajasti esimerkiksi kosmetiikan valmistuksessa ja kyseessä on melko laajasti tutkittu ainesosa. Propyleeniglykolin käyttäminen höyrystettynä on vasta tutkimuksen alla oleva juttu, mutta alustavat tulokset ovat melko lupaavia ja mitään haittavaikutuksia ei ole vielä tullut ilmi. Liuoksen lisäksi nestepatruuna voi sisältää vettä, erilaisia makuaineita ja nikotiinia.

3. Höyrystäjä

Kolmas sähkötupakan osa on nimeltään höyrystäjä ja se sijaitsee akun ja nestepatruunan välissä. Nimensä mukaisesti höyrystäjä kuumentaa liuosta ja muuntaa sen höyryksi. Nestepatruunan neste siirtyy automaattisesti höyrystäjään ja kuumennus saadaan aikaiseksi joko imaisemalla tai painamalla nappia, laitteesta riippuen. Imaisemalla toimivat kuumennukset ovat hieman hienorakenteisempia ja koostuvat pienestä mikrofonista sekä ilmanpainesensorista ja laitetta ohjaavasta mikrosirusta. Imaisemalla toimivat mallit muistuttavat enemmän tupakkaa käyttötavaltaan, joten ne ovat melko suosittuja.

Sähkötupakan käyttäminen

Ensimmäistä kertaa sähkötupakkaan tutustuessasi kannattaa useimmiten tilata jokin suosittu aloituspaketti, joka sisältää laturin, useampia akkuja ja höyrystäjiä sekä muutaman nestepatruunan testaamista varten. Sähkötupakan mukana tulee aina käyttöohjeet, joita ei toistaiseksi ole juuri suomeksi saatavilla hölmöstä lainsäädännöstämme johtuen, mutta ei hätää, sähkötupakan käyttö on todella helppoa jopa ilman käyttöohjeita.

Sähkötupakan osat kiinnitetään toisiinsa kätevästi kierteiden avulla, eikä niiden tunnistamisen pitäisi olla kovin hankalaa. Suurin osa on luonnollisesti akku. Akun lataaminen tapahtuu siten, että ruuvaat sen laturiin kiinni, jonka taas asetat pistorasiaan. Akun päässä oleva LED-valo on latauksen aikana punainen ja muuttuu vihreäksi sen jälkeen kun lataus on valmis. Ladattuasi akun voit kiinnittää sen höyrystäjään ja nestepatruunaan. Höyrystäjä on yleensä laitteen pienin osa ja metallia, kun taas nestepatruuna on useimmiten muovista valmistettu.

Nestepatruunat ovat siis nimensä mukaisesti täynnä nestettä. Nestepatruunasta tulee poistaa suojapussi ja kuminen korkki, minkä jälkeen nestepatruuna tulee asettaa höyrystäjään siten, että höyrystäjään tulee se pää, josta korkki poistettiin. Asennettuasi nestepatruunan paikoilleen voit odotella hetken jotta neste lähtee imeytymään höyrystäjään. Tämän jälkeen sähkötupakka on käyttövalmis.

Automaattinen ja manuaalinen sähkötupakka

Kuten aiemmin mainittiin, sähkötupakasta on olemassa sekä automaattisia että manuaalisia versioita. Jos näet sähkötupakassasi napin, on kyseessä manuaalinen malli, ja jos nappia ei ole näkyvillä, on kyseessä automaattimalli.

Automaattimallin höyrystys käynnistyy automaattisesti imemällä tupakkaa, kun taas manuaalimallissa tulee painaa nappia aina kun haluat käynnistää höyrystymisen. Hauskana yksityiskohtana sähkötupakan ”tulipää” eli ledi palaa yleensä punaisena kun laitetta imee, muistuttaen näin tavallista tupakkaa.
Sähkötupakkaa voi käyttää niin kauan kuin akussa riittää virtaa tai nestepatruunassa nestettä. Nestepatruunoita voi ostaa joko valmiiksi täytettyinä tai ostamalla pullotettuja täyttönesteitä, joita käytetän siten, että niistä kaadetaan nestepatruunaan uutta nestettä tippa kerrallaan niin kauan, että nestepatruuna ei enää kykene imemään lisää nestettä.

Pullotettujen täyttönesteiden käyttö on suositeltava vaihtoehto, koska ne tulevat pidemmässä käytössä selvästi valmiiksi täytettyjä nestepatruunoita halvemmiksi.

Sähkötupakan hinta

Tupakointi on nykyisin todella kallis harrastus, joten on perusteltua kysyä, tulisiko sähkötupakka halvemmaksi kuin tavallinen tupakointi. Hyvä uutinen lompakollesi on, että sähkötupakka todellakin on huomattavasti halvempi käytössä kuin tavallinen tupakka. Sähkötupakoita on saatavilla todella monesta hintaluokasta ja aivan halvimmat mallit ovat useimmiten myös melko heikkolaatuisia, mutta laadukkaammankin sähkötupakan hankkiminen ja käyttö tulee niin selvästi halvemmaksi kuin tavallinen tupakointi, että laatuun kannattaa tässä tapauksessa panostaa.

Useimmiten aloituspaketit maksavat muutaman kymmenen euroa, sisältäen esimerkiksi pari kokonaista sähkötupakkaa. Oikein käytettynä sähkötupakka kestää hyvinkin useiden kuukausien ajan ja varaosat ovat melkoisen edullisia. Sähkötupakassa käytettävä neste maksaa n. 20 euroa per 30ml, josta riittää usein jopa kuukausiksi nestettä.

Karkean arvion mukaan sähkötupakan käyttö maksaa n. 1 euron per päivä, joten vaihtamalla tupakoinnin sähkötupakkaan voit säästää vuodessa uskomattoman suuria summia.